Grzane wino
Last but not least! W ostatnim “okienku” mamy dla Was przepis na grzane wino, którym podzielił się z nami Browar Wyszak. Składniki:
0,75l – Czerwone wytrawne wino najlepiej Merlot
2 pomarańcze
2 łyżki miodu.
Przyprawy:
1 g gałka muszkatołowa, 2 x ziarna
kardamonu, 4 goździki, 4 gwiazdki anyżu, 1 laska cynamonu, 20 g suszonej skórki pomarańczy – ucieramy w moździerzu, blendujemy lub miażdżymy/ewentualnie możemy dodać przyprawy mielone.
Przygotowanie:
Mieszamy wino z przyprawami i podgrzewamy na małym ogniu – im dłużej, tym lepiej, bo przyprawy oddadzą więcej aromatu. Nie doprowadzamy do wrzenia, nie chcemy przecież, by wino stało się bezalkoholowe! Grzańca należy podgrzewać, aż wino zacznie parować, po czym zdejmujemy z ognia, dodajemy wyciśnięty sok z cytrusów i dwie łyżki miodu. Przed podaniem przecedzamy przez drobne sitko, aby usunąć przyprawy i kawałki owoców. Grzańca można też przelać do butelki, zakorkować i odstawić na kilka dni lub tygodni, aby smaki dobrze się przegryzły.
Najlepiej podać grzańca w ceramicznym kubku ze względu na doskonałe utrzymywanie temperatury. Do kubka przed zalaniem wrzuć plaster pomarańczy z dwoma goździkami, laskę cynamonu, gwiazdkę anyżu i dwie świeże żurawiny. Takie podanie pogłębia aromat oraz cieszy oko.